Boekvoorstelling 'Verdwijnend België'

carels.jpg

Foto: gentgeprent

Op zaterdag 13 oktober organiseert de Oost-Vlaamse afdeling van de VVIA een geleid bezoek aan de site Dok Noord. Auteur Bart Vanacker maakt van de gelegenheid ook gebruik om zijn nieuw boek 'Verdwijnend België' voor te stellen, het verhaal achter 50 vergeten (industrieel-archeologische) sites.

De herbestemming van het constructie-atelier Carels is afgerond in 2016. Na de start in 1861 aan Dok Noord groeide Carels snel uit tot een belangrijk atelier voor machinebouw, met onder meer de ontwikkeling van de eerste compoundstoommachine in 1880 en de verwerving van de licentie voor de bouw van dieselmotoren in 1900. In 1921 fuseerde Carels met S.E.M, en in 1934 volgde de fusie met de ateliers van Van den Kerckhove. In 1961 nam ACEC de activiteiten over, op dat ogenblik de marktleider voor elekromotoren en huishoudtoestellen. De productie viel stil in 2005: ontwikkelaar Hans De Neef tekende de plannen voor de herbestemming uit, met vooral aandacht voor het behoud van de oude pakhuizen. Tijdens het plaatsbezoek wordt er dieper ingegaan op de herbestemming en de toekomstopties voor de sites.

Inschrijven kan tot 8 oktober. Alle praktische informatie is te vinden op de website van de VVIA.

14/09/2018 - 10:26

Reactie toevoegen

In de kijker

ETWIE is op zoek naar een nieuwe collega om onze rangen te versterken. Interesse in deze nieuwe functie? Solliciteren kan tot 25 maart!
Op zaterdag 23 maart organiseren we in het Mijnmuseum in Beringen onze 7e ETWIE-ontmoetingsdag. Het programma staat online en inschrijven is vanaf nu mogelijk!

Nieuwsbrief