Home / Brusselse metro kijkt terug op 40 jaar geschiedenis

Brusselse metro kijkt terug op 40 jaar geschiedenis

Op 20 september is het precies 40 jaar geleden dat de eerste metro zich een weg baande onder de grote assen van Brussel, het begin van een ware revolutie voor het openbaar vervoer in de hoofdstad. Deze 40ste verjaardag wordt de komende weken op verschillende manieren gevierd. Vanaf vandaag kan je de kleine en grote geschiedenis van het vervoersmiddel alvast ontdekken via een interactieve tijdlijn.

Alles begon in 1969 met de indienststelling van de premetro, die nog werd uitgebaat met trams. De infrastructuur van de premetro werd geleidelijk aangepast om echte metro’s te ontvangen. Op 20 september 1976 reed de eerste metro op lijn 1, die bestond uit een gemeenschappelijk stuk tussen De Brouckère en Merode en daarna splitste in twee takken, naar Tomberg en Beaulieu. Bij de lancering vertegenwoordigde de metro een lengte van 11,6 kilometer. De metro vervoerde het eerste jaar 5 miljoen reizigers. Op 40 jaar tijd veranderde de metro grondig. Vandaag telt ze 4 lijnen, met samen 59 stations en een lengte van 39,9 kilometer. Het voorbije jaar verzorgde de metro 135 miljoen ritten.

Vanaf september ontvangt het ondergrondse net het kunstenfestival 'Wunderground', met artistieke evenementen in een vijftiental metrostations. Tijdens de autoloze zondag, op 18 september, kan het grote publiek ook een kijkje nemen achter de schermen van metrostelplaats Delta. Men kan er onder meer de simulator, de werk- en de stelplaatsen bezoeken. De verjaardag van de Brusselse metro wordt echter ook interactief gevierd. De MIVB en Brussel Mobiliteit roepen op om herinneringen, anekdotes, foto’s, documenten... te delen op een interactieve tijdlijn, die vanaf vandaag beschikbaar is.

Bekijk de tijdslijn op timeline40.mivb.be

30/08/2016 - 15:04

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief