Home / Chaussures D'Iseghem. Over een schoennijverheid met internationale weerklank

Chaussures D'Iseghem. Over een schoennijverheid met internationale weerklank

Eperon d'Or, het vernieuwde museum over de Izegemse schoen- en borstelnijverheid, is een publicatie rijker. Eind september verscheen het rijk geïllustreerde 'Chaussures d'Iseghem. Over een schoennijverheid met internationale weerklank', een eerste resultaat en voorbeeld van het wetenschappelijk onderzoek dat het museum uitvoert naar de historische ambachten van de vele schoen- en borstelmakers in de stad.

De publicatie vertelt het uitzonderlijke verhaal van een kleine stad in het zuiden van West-Vlaanderen die in de 19de en 20ste eeuw uitgroeide tot dé schoenenstad van België. Vanwege de kwaliteit en de hoge afwerkingsgraad van de modieuze luxeschoenen waren de chaussures d'Iseghem internationaal gerenommeerd. Maar de uitgave beschrijft ook hoe de destijds zo succesvolle schoenindustrie tussen de jaren 1960 en 1980 bijna helemaal teloor ging, en legt daarbij ook de vinger op de zere plek.

Voor de uitgave werd het wetenschappelijk onderzoek van ereconservator Raf Vandenberghe gebundeld. De teksten werden herwerkt tot een vlot leesbaar verhaal door Piet Van Coillie en Hilde Colpaert. In de 'Eregalerij' komen een aantal mensen aan het woord die zelf actief waren in de schoennijverheid. Hun getuigenissen zijn een boeiende aanvulling en mooie afsluiter van het boekje.

De publicatie is te koop in Eperon d'Or voor 12 euro. Wie graag een exemplaar bemachtigt, kan dit ook tijdens het feestweekend 'In d'Or, out d'Or' van 3 tot 5 november. Eperon d'Or viert dan niet alleen de geslaagde heropening, het is ook een moderne hertaling van het Sint-Crispijnsfeest. De Izegemse schoenmakers keken elk jaar reikhalzend uit naar dit feest, waarop de hele stad op zijn kop werd gezet.

Meer informatie op www.eperondor.be.

22/10/2017 - 14:12

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief