Daguerreotypieën gezocht

In het kader van het Europese project 'Daguerreobase' is het FotoMuseum Antwerpen (FoMu) momenteel op zoek naar daguerreotypieën in Belgische (privé)collecties.

De daguerreotypie is het eerste succesvolle fotografische procedé uit de geschiedenis van de fotografie (1839). Elke daguerreotypie is een uniek beeld op een verzilverde koperplaat. In tegenstelling tot fotopapier is een daguerreotypie niet buigzaam en enigszins zwaar. De daguerreotypie is precies, gedetailleerd en scherp. Het heeft een spiegelend oppervlak en is erg fragiel. Omdat het metalen plaatje erg kwetsbaar is, worden de meeste daguerreotypieën in een speciale cassette of etui gepresenteerd.

Sinds november 2012 coördineert het FotoMuseum Antwerpen het Europese erfgoedproject ‘Daguerreobase’, dat deel uitmaakt van Europeana, de digitale bibliotheek, archief en museum van Europa. Het doel van het project bestaat erin 25.000 beelden van Europese daguerreotypieën mèt hun beschrijvingen te verzamelen en samen te brengen in één databank. Het project wil zo het onderzoek op het gebied van de daguerreotypie vergemakkelijken en een overzicht bieden van dit unieke erfgoed.

Zowel instellingen als particulieren kunnen aan de uitbreiding van deze databank meewerken door hun eigen beschrijvingen en reproducties van daguerreotypieën toe te voegen. Dit draagt bij aan verder onderzoek en de toegevoegde informatie zal eveneens beschikbaar zijn via Europeana.

Voor vragen en informatie: www.daguerreobase.org.

28/02/2014 - 09:33

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief