Home / Drie publicaties Nationaal Jenevermuseum beschikbaar in de TWIE-bib

Drie publicaties Nationaal Jenevermuseum beschikbaar in de TWIE-bib

Dankzij de welwillende medewerking van Uitgeverij Snoeck kunnen we in de 'TWIE-bib' drie recente publicaties van het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt integraal ter beschikking stellen van het geïnteresseerde publiek.

1. Tersluiks. Alcoholsmokkel en sluikstokerij in de Lage Landen (2013)

tersluiksHet smokkelen zit de grensbewoners in het bloed. Dat zegt een hoge ambtenaar van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in 1915 aan The Times nadat hem is gevraagd waarom er zoveel gesmokkeld wordt tussen Noord-Brabant en Vlaanderen. Hetzelfde zal wel ooit gezegd zijn door een Vlaamse bestuurlijke notabel, want op smokkelgebied doen Vlaamse en Nederlandse grensbewoners niet voor elkaar onder. Dat geldt ook voor het sluikstoken. In dit boek belichten Nederlandse en Belgische specialisten vanuit verschillende perspectieven de clandestiene praktijken van alcoholsmokkel en sluikstokerij tijdens de 20ste eeuw. Zij beschrijven aan de hand van getuigenissen en concrete cases een kleurrijke episode uit de onze geschiedenis.

2. Alcohol tijdens de 19de eeuw. Biotechnologie in volle evolutie (Eric Van Schoonenberghe, 2012)

alcohol_19deIn de 19de eeuw bereikt de Belgische jeneverproductie ongekende hoogten. De Belgische mouters en stokers nemen actief deel aan de eerste industriële revolutie. Vrij vroeg introduceren ze stoomgeneratoren, stoommachines en de stookkolom van Cellier-Blumenthal, die het distilleren niet alleen continu maar ook energiezuinig maakt. Tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw ontstaan de gist- en spiritusfabrieken die op grootschalige wijze, meestal uit suikerbietmelasse, goedkope, neutrale alcohol produceren, naast een heel arsenaal aan nevenproducten zoals gist en alcoholazijn. Ondertussen kent de industriële alcohol of spiritus ook vele andere toepassingen, niet gericht op consumptie: verwarming, verlichting, motoraandrijving, geneeskundig gebruik...

3. Smeets. Drie generaties jeneverstokers in Hasselt (Luc Smeets, 2011)

smeetsJenever van Smeets is een sterk merk in Vlaanderen en ver daarbuiten. Dit boek vertelt in drie episodes het boeiende verloop van de firma Smeets en van drie generaties stokers, vader Gerard, zijn zoon Louis en kleinzoon Jo Smeets: Van winkelier naar groothandelaar (1921-1947), Terug naar de traditie van het stoken (1948-1979), Nieuwe markten en producten (1980-2001). Elke periode wordt gekenmerkt door een generatiewissel. Rode draad is het verhaal van handel drijven, van nieuwe producten en markten ontwikkelen, van bouwen en verbouwen, maar ook van successen en tegenslagen. Het boek legt zo een stukje Vlaamse eigenheid vast, dat van een familie gedreven ondernemers en hun liefde voor de jenever.

Deze publicaties zijn ook te koop in het Nationaal Jenevermuseum (Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt). Heb je zelf interessante werken die je wenst te delen met het geïnteresseerde publiek? Neem dan even contact op via info@etwie.be of op 015/27.23.34!

04/07/2013 - 13:51

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief