Home / Erfgoed van Industrie en Techniek focust op kranenerfgoed

Erfgoed van Industrie en Techniek focust op kranenerfgoed

figuur_2_van_schoors.jpg

Foto: Paul Van Schoors

Het tweede themanummer in 2018 van het vaktijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek' is verschenen. Het industrieel erfgoed van kranen in de Lage Landen wordt via vijf verschillende artikelen benaderd. Aan Vlaamse zijde wordt de situatie in Gent en Antwerpen bestudeerd. Marc Pinte en Pieter Neirinckx belichten de geschiedenis van de tien havenkranen die de hoofdrol opeisen in de ontwikkeling van het Gentse stadsontwikkelingsproject Oude Dokken, te beginnen met het eerste 'engien' waar archiefstukken uit 1353 over berichtten. Paul Van Schoors gaat op zijn beurt dieper in op de geschiedenis van de Antwerpse havenkranen en de huidige kranencollectie van het MAS. De restauratie van de waterperskraan 97 wordt verder in detail besproken. Deze vormt de katalysator voor de tweede fase van het grote restauratieproject: het terug in werking stellen van de kranen. 

 Erfgoed van Industrie en Techniek is een uitgave van Stichting Erfgoed en de VVIA. Een los nummer kost 8,5 euro portkosten inbegrepen.

28/06/2018 - 12:10

Bibliografie

VAN SCHOORS P.  2018.  De hydraulische museumkranen van het MAS... binnenkort terug aan het werk? Erfgoed van Industrie en Techniek. (2):26-33.
Pinte M, Neirinkcx P.  2018.  Kranen geven Gentse haven een gezicht. Erfgoed van Industrie en Techniek. (2)

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief