Home / Erfgoedcollectie van de NMBS online beschikbaar!

Erfgoedcollectie van de NMBS online beschikbaar!

NMBS stelt haar historische collecties open voor publiek en daar zijn we heel enthousiast over! Een grootschalige inventarisatie én digitalisering ging eraan vooraf, maar vanaf nu zijn de erfgoedcollecties online tentoongesteld op Train World. Je vindt er 12 000 objecten en 71 000 documenten die je gratis kan raadplegen. Regelmatig zullen aanvullingen gebeuren door de vele vrijwilligers van het museum. 

Sinds de eerste spoorlijn in België (en het Europese vasteland!) tussen Brussel en Mechelen, hebben de spoorwegen een grote invloed gehad op de samenleving, zowel op technologisch als economisch en sociaal vlak. De erfgoeddienst zet zich dagelijks in om de zeer diverse objecten (van historisch rijtuig tot maquette, uniformen, opleidingsfilms, postzegels...) te ontsluiten en toegankelijk maken voor het brede publiek.

Wist je trouwens dat het logo van de NMBS, een hoofdletter B in een liggende ellips na een wedstrijd verkozen werd in 1934? En dat architect Henry Van de Velde (toenmalig artistiek directeur en voorzitter van de wedstrijdjury) de oorspronkelijke cirkels rond het logo vervangen heeft door de ovalen?

Zin om meer te ontdekken? Bekijk het hier! Je kan trouwens ook zelf bijdragen tot de databank en die verder verrijken met verhalen of aanvullende informatie. 

Foto's: Train World

 

 

 

14/05/2019 - 13:38

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief