Eric Van Schoonenberghe wint Gulden Hamerken

Prof. Eric Van Schoonenberghe, erevoorzitter van het Nationaal Jenevermuseum, mocht gisteren in Brugge het 'Gulden Hamerken 2014' in ontvangst nemen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de vzw 't Hamerken, aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk maakte op het vlak van de brouwerijgeschiedenis. "Door zijn passie en gedrevenheid in de wetenschap en geschiedenis van de alcoholische dranken is Van Schoonenberghe een terechte laureaat," aldus de jury.

Van Schoonenberghe promoveerde tot doctor in de wetenschappen aan de KU Leuven en studeerde er ook brouwerijtechnologie. Hij werd hoogleraar en onderdirecteur van de Katholieke Industriële Hogeschool Sint-Lieven en verrichtte onderzoek naar de hygiëne in ambachtelijke voedingsbedrijven.

Hij zette zich in voor het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt, waarvan hij erevoorzitter is. Hij publiceerde meerdere artikels over de geschiedenis van de gisting en het boek 'Jenever in de Lage Landen' geldt als het standaardwerk over jenever. Voor deze publicaties kreeg Van Schoonenberghe de Sarton-medaille van de Universiteit Gent en de Marcel Minnaertprijs in Rotterdam.

Het 'Gulden Hamerken' wordt sinds 1998 tweejaarlijks uitgereikt. De vorige laureaten waren:
- Jaak Rau (1998)
- Kris Herteleer (2000)
- Jean Martens (2002)
- Frank Becuwe (2004)
- Paul Daeleman (2006)
- Raymond van Uytven (2008)
- Guido Vandermarliere (2010)
- Chris Vandewalle (2012)

www.thamerken.be

25/04/2014 - 11:01

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief