Fotografie Herontdekt

Van 27 september tot en met 26 oktober kan je op twee locaties in Gent terecht voor de dubbeltentoonstelling 'Fotografie Herontdekt'. Terwijl het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Universiteit Gent een nieuw licht werpt op de geschiedenis van de Belgische fotografie, brengt men in de Zebrastraat het verleden en heden van de fotografie samen.

Fotografie is het resultaat van decennialange chemische en optische experimenten. De term ‘fotografie’ werd voor het eerst gebruikt in 1839. Na de bekendmaking van het fotografisch proces, stapte België snel in de productie en verkoop van fotografisch materiaal. Deze fascinerende tocht liep via een kleine maar zeer actieve en wetenschappelijk gevormde groep: het waren Baekeland, Van Monckhoven, Beernaert en Gevaert die België naar de top van de fotoproductie brachten. Aan de onafhankelijkheid van de Belgische foto-industrie kwam een einde door de fusie in 1964 van Gevaert Fotoproducten met Agfa.

De evolutie van fotografische processen mag dan al interessant zijn op zich, de persoonlijkheid van de betrokken personen is nog boeiender. Beide aspecten lopen continu in elkaar over en vormen de rode draad in het verhaal rond 175 jaar fotografie in België, die plaatsvindt in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Tijdens de expo werpen tientallen nooit eerder verschenen documenten uit de archieven van de betrokkenen een nieuw licht op de geschiedenis van de Belgische fotografie, die in feite maar zeer oppervlakkig bekend is bij het ruime publiek.

In de Zebrastraat komen, naast een aantal Gentse fotopioniers met originele historische afdrukken, ook acht hedendaagse kunstenaars aan bod die met eenzelfde soort passie en gedrevenheid oude technieken hergebruiken. Een zevental technieken die geleid hebben tot de ontwikkeling van de fotografie komen aan bod: camera obscura, nat collodium, platinum, orotypie, cyanotypie, daguerreotypie en gomdruk.

Meer informatie over de dubbeltentoonstelling 'Fotografie Herontdekt' vind je op www.sciencemuseum.ugent.be en www.zebrastraat.be. Op beide locaties worden ook randactiviteiten georganiseerd.

26/09/2014 - 14:23

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief