Gezocht: meesters en leerlingen

meesterleerling.jpg

Foto: Olivier Pullinckx (IJzer en Vuur)

Vier jaar nadat diverse erfgoedpartners, waaronder ETWIE, de krachten bundelden en het rapport Virtuoos Vlaanderen! uitgaven, besliste minister van Cultuur Sven Gatz deze week om van start te gaan met een beurssysteem voor het doorgeven van vakmanschap. "Het doorgeven van vakmanschap aan toekomstige meesters is een voorwaarde om het levend te houden. Vaak zijn dat intensieve en tijdrovende processen," zegt minister Gatz. "Om vakmensen de nodige tijd en ruimte te geven om intensief samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan om de stiel te leren, lanceer ik deze beurzen."

Kennisoverdracht stimuleren is het doel van dit nieuwe systeem. Een meester kan met één of meerdere leerlingen een beurs aanvragen in één van de immaterieel-erfgoeddomeinen. De beurs, die maximaal 24 maanden loopt, bedraagt maximum 2000 euro per maand. Het aanvraagformulier dient voor 15 september ingediend te worden. In de loop van de maand december beslist de minister, bijgestaan door de administratie, over de aanvragen.

 ETWIE denkt graag met je mee!

Spreekt dit nieuwe beurssysteem je aan, en heb je een project in gedachten rond het erfgoed van techniek, wetenschap of industrie? Dan denken we graag met je mee! Neem tijdig contact met ons op via info@etwie.be!

Het volledige reglement met alle criteria waaraan de aanvraag moet voldoen is terug te vinden op de website van het Departement Erfgoed.

17/05/2018 - 08:52

Reactie toevoegen

Reacties

Vanaf april 2019 is ons bezoekerscentrum KLINGSPOOR af en hebben we alles om workshops te organiseren, opleidingen te organiseren tot klompenmaker, enz.
Mocht er nood zijn in toepassing van de nieuwe regelgeving Sven Gatz, dan houden we ons aanbevolen. We willen onze expertise zeker delen.

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief