Home / Hospitium publiceert overzicht van musea en collecties van geneeskunde en zorg

Hospitium publiceert overzicht van musea en collecties van geneeskunde en zorg

De vereniging Hospitium stelde gisteren zijn nieuwe publicatie 'IJzeren longen, warme harten' voor. In het boek, een primeur voor de Lage Landen, worden veertig publiek toegankelijke musea en collecties van geneeskunde en zorg gepresenteerd. Door de combinatie van toegankelijke teksten en boeiende illustraties wil het boek een breed publiek boeien voor het medisch, farmaceutisch en zorgerfgoed.

Na een intensieve zoektocht is Hospitium erin geslaagd om maar liefst veertig instellingen, musea en collecties uit de hele Benelux samen te brengen in het boek. Behalve de rijke collecties van de grotere en bekendere instellingen ontdekt de lezer ook het erfgoed van talloze kleinere en vaak onbekendere spelers. De musea stellen zichzelf telkens kort voor, waarbij in veel gevallen de plek, de collectie en het museum een drie-eenheid vormen. Waar bevinden de musea zich? Hoe ziet de collectie er in grote lijnen uit? Wat zijn de huidige verhaallijnen en uitgangspunten waarvoor het museum kiest?

Naast het verstrekken van informatie hopen de initiatiefnemers ook dat het boek de lezer ertoe zal aanzetten om de musea en collecties effectief te bezoeken. Het opzet van het boek sluit zo aan bij een van de voornaamste doelstellingen van Hospitium: zorg- en medisch erfgoed zo veel mogelijk toegankelijk maken voor een ruim publiek. Het project heeft volgens de initiatiefnemers ook de samenwerking van de diverse musea en collecties met medisch en zorgerfgoed bevorderd.

Het boek 'IJzeren longen, warme harten' (ISBN 978-90-441-3024-9) verscheen bij uitgeverij Garant en kost 25 euro. Er is ook een Frantalige versie van het boek. Redactie: Patrick Allegaert & Vincent Van Roy.

Op donderdag 6 februari vindt om 18u30 een boekpresentatie plaats in het museum Histaruz in Leuven. Geïnteresseerden vinden de uitnodiging voor deze voorstelling op hospitium.be.

29/01/2014 - 13:36

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief