Home / Industrieel erfgoed op Petroleum-Zuid beschermd

Industrieel erfgoed op Petroleum-Zuid beschermd

petroleumzuid1.jpg

Foto: Tijl Vereenooghe
Foto: Tijl Vereenooghe

Op 23 december heeft Vlaams minister Geert Bourgeois het voorlopige beschermingsbesluit voor vijf gebouwen of installaties op Petroleum-Zuid in Antwerpen getekend. In dit industriegebied ten zuiden van de historische stadskern ontstond in het begin van de 20ste eeuw de oudste petroleumhaven van België, tegelijk één van de eerste in Europa en representatief voor de tweede industriële revolutie. 

De beschermde relicten, waaronder de loods van de American Petroleum Company, bovengrondse pijpleidingen, opslagtanks en de jettypier, zijn getuigen van de geschiedenis en de ontwikkeling van Antwerpen als petroleumhaven en dragen bij tot het behoud van de historische identiteit van de plek. Hieronder de rechtstreekse links naar de voorlopige beschermingsbesluiten.

 

Het gebied zal in de toekomst ontwikkeld worden tot een duurzame bedrijvenzone, onder de naam 'Blue Gate'. Deze beschermingsgolf is het gevolg van de realisatieconvenant die tussen de verschillende betrokken partners in 2013 werd afgesloten voor de toekomst van het erfgoed op de site.

07/02/2015 - 23:33

Reactie toevoegen

Reacties

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief