Interessante nieuwe website gespot!

steendruk.jpeg

www.steendruk.be

Meester Ronald Joossen en leerling Rudy De Graef kregen eerder dit jaar een beurs om het vakmanschap rond lithografie onderling door te geven. Het verhaal van hun tweejarige traject rond dit ambacht van de steendrukker doen ze uitvoerig uit de doeken op hun vers-van-de-pers website (pun intended)! Kijk gerust eens rond...

Lithografie is een grafische techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van het feit dat water en vet elkaar afstoten. De lithograaf tekent een afbeelding met vette materialen op een gladde poreuze kalksteen. Daarna brengt hij inkt aan op de delen die betekend zijn. De onbetekende delen, die vocht vasthouden, stoten de lithografische inkt af en het geïnkt oppervlak wordt vervolgens afgedrukt door middel van een speciale pers. Steendruk is echter een techniek die langzaamaan verdwijnt. Zowel mensen die dit ambacht beheersten als materialen die nodig zijn, zijn steeds moeilijker te vinden. Meester en leerling zetten zich dus de komende twee jaar in om zoveel mogelijk van deze kunstvorm en dit ambacht te beoefenen, onderzoeken en in kaart te brengen.

We wensen Ronald en Rudy veel succes!

 

19/11/2019 - 15:24

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief