Home / Kaart bakstenen schoorstenen in Zuid-West-Vlaanderen

Kaart bakstenen schoorstenen in Zuid-West-Vlaanderen

stad_kortrijk.jpg

Foto: Stad Kortrijk
Foto: Stad Kortrijk

Zuid-West-Vlaanderen is een streek met heel wat industrieel erfgoed, van de 'koterij-aanbouw' van de thuiswever of een oud arbeiderscafé, over sheddaken en stoommachines, tot stille reuzen in het landschap. Wie de Zuid-West-Vlaamse horizon afspeurt, kan er immers niet naast kijken. Bevind je je in de stad of op het platteland: je zal steeds wel ergens een fiere bakstenen schoorsteen zien opduiken. Maar hoeveel zijn het er nu en waar staan ze precies? In samenwerking met ETWIE, Leiedal, texture en PACKED vzw werkt erfgoedcel Erfgoed Zuidwest in 2018 en 2019 aan een kaart van dit bijzondere erfgoed. Iedereen kan z’n steentje hierin bijdragen en zo mee vormgeven aan 2018, het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Op basis van beschikbare datasets, luchtfoto's en wat in het landschap te zien is, registreerde Erfgoed Zuidwest al meer dan 80 van deze historische schouwen in de OpenErfgoedKaart. Soms zijn ze nog actief, vaak zijn het stille getuigen van een rijk industrieel verleden. Meer informatie over deze nog bestaande of al verdwenen schoorstenen is steeds welkom. Waar waren de schoorstenen te vinden? Welk bedrijven hoorden erbij? Wanneer werden ze gebouwd of gesloopt? Zijn er foto's, getuigenissen, verhalen? Na de OpenErfgoedKaart volgen nog tal van andere acties rond dit thema.

Breng de schoorstenen mee in kaart

Wie zelf aan de slag wil, kan de OpenErfgoedKaart mee invullen om dit Vlaamse erfgoed optimaal in beeld te brengen. Wie dus meer weet over de vele bakstenen schoorstenen, in de vorm van verhalen of beelden, kan bijdragen tot een meer accurate kaart. De maand mei – niet toevallig uitgeroepen tot Europese maand van de schoorstenen – brengt zo de eerste stappen in de opbouw van het industrieel verleden van de Zuid-West-Vlaamse regio.

Weet jij bij welke fabriek een bepaalde schoorsteen hoorde? Wat daar werd geproduceerd? Wanneer de schouw opgebouwd of afgebroken werd? Voer dan jouw kennis in op de kaart. Instructies vind je via deze link. Ken je bovendien oud-werknemers, mensen met verhalen, foto's... dan is die informatie ook meer dan waardevol en welkom via erfgoed@zuidwest.be of via 056 24 16 16. 

Schoorstenen speuren voor gevorderden

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Dan vind je in dit artikel van erfgoed zuidwest nog meer tips om de bakstenen schoorstenen mee op te speuren.

16/05/2018 - 10:50

Reactie toevoegen

In de kijker

Op vrijdag 16 november organiseert ETWIE in samenwerking met de Stichting Bedrijfsgeschiedenis en de Vereniging Bedrijf & Historie een studiedag over bedrijfserfgoed als cultureel erfgoed. Het programma staat online en inschrijven is vanaf nu mogelijk.

Nieuwsbrief