Meester en leerlingen in de wagensmederij

Wagens, karren en koetsen zijn niet alleen uit hout gemaakt, maar worden dikwijls ook verstevigd met metaal. Daar zorgt de wagensmid voor, hij maakt zo onder andere de ijzeren band om het houten wiel te verstevigen. Smederij en vooral de wagenmakerij staan bij ETWIE bekend als bedreigd erfgoed, dit traject voor het doorgeven van vakmanschap wordt dan ook heel sterk aangemoedigd.

Sinds het voorjaar worden in het Karrenmuseum twee leerlingen ondergedompeld in het wagensmeedwerk om het vakmanschap onder de knie te krijgen. Onder begeleiding van meester Harm Struik leerden ze reeds vanalles smeden: punten, krammen, nagels, ogen, windhaken, vuurslagen... Ze kunnen ondertussen al stuiken, rekken, buigen, uitsmeden, kappen en pennen, dus de basis is gelegd, zeggen ze zelf!

Volg hen via deze link! Op erfgoeddag dit jaar organiseerden ze een kinderactiviteit, ongetwijfeld zullen er nog meer volgen!

(Foto: www.karrenmuseum.be)

09/08/2019 - 14:18

Reactie toevoegen

In de kijker

We smeden al volop plannen voor volgend jaar. Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteits Museum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief