Home / Mexicobruggen op Antwerps Eilandje worden gerestaureerd

Mexicobruggen op Antwerps Eilandje worden gerestaureerd

mexicobruggen.jpg

Foto: Tijl Vereenooghe
Foto: Tijl Vereenooghe

De Mexicobruggen op het Antwerpse Eilandje worden gerestaureerd. Vlaams minister Geert Bourgeois kende hiervoor een premie van 3,1 miljoen euro toe aan het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

De twee parallelle bruggen overspannen de verbinding tussen het Kattendijkdok en het Houtdok, vroeger Mexicodok geheten. De oostelijke brug dateert uit 1936, de westelijke uit 1941. Het zijn elektrisch aangedreven stalen rolbasculebruggen van het type Scherzer. Het aandrijfmechanisme is nog steeds in werking.

De Mexicobruggen werden in 2001 beschermd als monument, maar door intensief gebruik raakten de bruggen in zeer slechte staat. Om de restauratie te kunnen uitvoeren, worden de bruggen weggenomen en tijdelijk vervangen door een vaste brug. Eind februari 2017 zouden de gerestaureerde bruggen weer operationeel moeten zijn. Over de oostelijke brug zal ook een dubbele tramlijn worden aangelegd.

16/03/2016 - 19:25

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief