Minerva en muurreclame in Vilvoorde

minerva2.jpg

Foto: Tijl Vereenooghe
Foto: Tijl Vereenooghe

In de bibliotheek van Vilvoorde opende vandaag een tentoonstelling met als thema's 'Minerva' en 'muurreclame'. De tentoonstelling, een initiatief van de Vilvoordse heemkring Hertog Hendrik I en de vzw De Muren Spreken, vestigt niet alleen de aandacht op het bekende automerk en de bewaarde Minerva-reclameschildering in Vilvoorde, maar kadert ook in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Minerva werd in 1897 in Antwerpen opgericht als fietsenfabriek door Sylvain de Jong (1868-1928). In het begin van de 20ste eeuw begon het bedrijf ook motoren en auto's te produceren. Vooral de auto's van Minerva kenden een groot succes; ze groeiden uit tot een waar statussymbool voor de elite. Anno 1911 telde de Minerva-fabriek al 1600 personeelsleden, en ook na WO I kende het bedrijf een bloei. Een dalende verkoop verplichtte het bedrijf uiteindelijk om in 1934 de productie stop te zetten.

De vzw De Muren Spreken heeft vijf reclameschilderingen van het bekende automerk opgenomen in zijn inventaris. Ze zijn alle opgesteld in het Frans. De muurschildering aan de Mechelsesteenweg in Vilvoorde is volgens De Muren Spreken het best bewaarde en meest zichtbare exemplaar. Daarom besloot de vzw om een beschermingsaanvraag in te dienen voor de reclameschildering. Op dit moment zijn enkel de schilderingen 'Olijfje' in Londerzeel en 'Marouf' in Gent voorlopig beschermd.

Tijdens WO I verbouwden verschillende eigenaars hun zware en snelle Minerva-auto tot een gepantserde 'auto-mitrailleuse', waarmee ze vanuit de Antwerpse fortengordel de Duitse invaller bestookten. Achter de IJzer werden later andere zware chassis uitgerust met een krachtige Minerva-motor. Toen bleek dat deze wagens in de loopgravenoorlog onbruikbaar waren, werden ze uitgeleend aan het Russische leger.

Al deze aspecten komen aan bod in de kleine, maar verzorgde tentoonstelling, die nog tot 9 oktober te bezichtigen is tijdens de openingsuren van de bibliotheek (Grote Markt, Vilvoorde). Op maandag 6 oktober wordt ook een lezing georganiseerd door August Thiry en Dirk Van Cleemput, auteurs van het boek 'Reizigers door de Grote Oorlog'. Deze lezing vindt plaats om 19u30 in CC Het Bolwerk. Ter gelegenheid van deze lezing zal ook een replica van een Minerva-pantserwagen te bezichtigen zijn.

09/09/2014 - 15:24

Reactie toevoegen

Reacties

Geachte,

Mijn grootoom, Maurice Lalmand wask werkzaam bij Minrva als testpiloot. Nadien heeft hij nog een garage gehad op de hoek Grote Steenweg en Prins Albertlei.

In 1940 gingen wij op de vlucht met een Minerva naarFrankrijk.

mvg.

Bob De Bruycker

In de kijker

Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief