Minerva krijgt gedenkplaat in Antwerpen

minerva_mas_jelle_vermeersch.jpg

Foto: MAS - Jelle Vermeersch
Foto: MAS - Jelle Vermeersch

Het automerk Minerva krijgt een gedenkplaat aan de Schelde in Antwerpen. Met het gedenkteken wordt het industriële en culturele erfgoed dat Minerva aan Antwerpen heeft nagelaten, in de verf gezet.

Minerva werd op 15 oktober 1897 opgericht door Sylvain de Jongh. Het bedrijf zou al snel een belangrijk aandeel hebben in de eerste stappen van de nieuwe automobielindustrie en nadien op korte tijd een van de grootste automerken ter wereld worden. Het automerk stond destijds voor een tot dan toe ongekende luxe en kwaliteit en gold als een van de belangrijkste ambassadeurs van Antwerpen. Minerva beperkte zich niet enkel tot de assemblage van wagens maar speelde ook een rol in het sociale en maatschappelijke leven in de stad. Zo was er een Minerva Brass Band en koor, werden jonge mensen opgeleid in Minerva-scholen en bood het bedrijf kwaliteitsvolle huisvesting aan al zijn arbeiders.  

Naar aanleiding van de oprichting van de Minerva Automobiles Foundation krijgt het automerk nu een gedenkplaat op de plek van waaruit de eerste Minerva-wagens wereldwijd verscheept werden. Het gaat om een bescheiden plaat met een symbolische tekst, die deze maand bevestigd wordt aan de balustrade van de helling naar het Zuiderterras, in het gezichtsveld van het  standbeeld van de godin Minerva.

Wil je eens een echte Minerva zien? Haast je dan naar de vijfde verdieping van het MAS. Daar staat nog enkele weken een exemplaar in de expo 'Wereldstad | Over hier en elders'. Op 28 februari sluit de expo definitief de deuren en neemt het museum afscheid van de rode Minerva uit 1930, een bruikleen van verzamelaar Franz De Feyter.

16/01/2016 - 00:56

Bibliografie

Donald WEBER.  2012.  De Minerva van A. faro | tijdschrift over cultureel erfgoed. 5(1):20-23.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief