Morsecode op Inventaris Immaterieel Erfgoed

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft het gebruik van de morsecode toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. De erkenning is het resultaat van de inspanningen van de erfgoedgemeenschap van de radioamateurs, onder impuls van de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs (UBA). ETWIE ondersteunde hun erfgoedwerking en begeleidde de opmaak van het dossier voor de Vlaamse inventaris.

Wereldwijd gebruiken duizenden radioamateurs nog dagelijks de morsecode om met de rest van de wereld te communiceren. De passie voor de morsecode brengt een erg diverse groep van mensen dagelijks samen. Het gaat hierbij dus om een combinatie van technische vaardigheden en taal. De verenigingen van radioamateurs organiseren wedstrijden, velddagen en opleidingen waar zij hun passie, kennis en expertise doorgeven.

De morsecode is een communicatiemiddel van streepjes en punten, of lange en korte geluids- of lichtsignalen waarmee letters, leestekens en cijfers worden gecodeerd om boodschappen te zenden en te ontvangen. De code werd in 1835 uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse. Van bij het begin speelde de morsecode een belangrijke rol in de samenleving: mensen konden vanop vaartuigen en voertuigen of via het telegraafkantoor makkelijker met elkaar in contact blijven. In noodsituaties kon de hulpverlening sneller op gang gebracht worden, denk maar aan het uitsturen van een SOS . Er bestaan ook enkele informele afkortingen - zoals CU, TNX en LOL - die ook gebruikt worden in SMS-taal. Morsecode is dus evenzeer van belang bij de ontwikkeling van moderne communicatiemiddelen.

"Zelf maakte ik kennis met de morsecode bij de scouts," vertelt minister Sven Gatz. "Het werd er gebruikt als een manier om in spelen en tochten mysterieuze boodschappen of aanwijzingen door te geven, met zaklampen, via klaroenstoten, radiozenders of gewoon op papier. Ik vind het leuk dat dit oude systeem van communicatie erkend wordt als immaterieel erfgoed."

Meer info op www.immaterieelerfgoed.be

09/01/2015 - 15:21

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief