Muurreclame 'Cigarettes Marouf' beschermd

marouf3.jpg

Foto: Tijl Vereenooghe
Foto: Tijl Vereenooghe

Vlaams minister Geert Bourgeois heeft de reclamemuurschildering voor ‘Cigarettes Marouf’ aan de Prinses Clementinalaan in Gent voorlopig beschermd. Op basis van bedrijfsgegevens en stilistische kenmerken is de muurschildering te dateren in de jaren 1920. De geschilderde reclame werd aangebracht op een strategisch gesitueerde blinde gevel, goed zichtbaar vanaf de perrons van het Gentse Sint-Pietersstation en in de nabijheid van de toenmalige tramterminus.

De schildering van 'Cigarettes Marouf', die gekopieerd werd naar een affiche van de Ateliers Chenet, is een voor Vlaanderen zeer zeldzaam voorbeeld van een goed bewaarde en leesbare historische reclamemuurschildering met figuratieve uitwerking.  Momenteel zijn er slechts een 15-tal schilderingen met figuratieve voorstelling bekend. Vorig jaar werd 'Olijfje' in Londerzeel al voorlopig beschermd.

'Marouf Cigarettes Egyptiennes' is een nu niet meer bestaand sigarettenmerk dat op de markt werd gebracht door de Armeense inwijkelingen Marouf en Andornik Matossian. De reclameschildering was jarenlang bedekt met asbestleien, waarvan de houten latjes nog een overblijfsel zijn. Door deze bescherming kan de muurschildering behouden en onderhouden worden.

12/05/2014 - 10:01

Reactie toevoegen

Reacties

Uitstekend initiatief om deze unieke reclame te beschermen, al is de toevoeging "voorlopig" zoals een bemol voor een vrolijke noot. Betekent deze voorlopige bescherming dat er stappen zullen ondernomen worden om de verdere blootstelling aan de weerselementen te beperken ?

Onder de andere interessante muurreclames die er nog in ons land te vinden zijn is er een uiterst fraai Coca Cola muurreclame te Berchem (1950's) Ik heb eerder al de drankenfirma in kwestie hierop attent gemaakt, maar enige belangstelling van hun kant bleef uit. Benoit Vanhees www.retroscoop.com

Dag Benoit, de 'voorlopige bescherming' is de eerste stap in de beschermingsprocedure. In principe volgt dan binnen het jaar, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, al dan niet de definitieve bescherming. Wellicht volgt er hierover dit voor jaar dus meer nieuws.

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief