Nieuwe expo in het Jenevermuseum

Met 'Vloek of zegen? 100 jaar Alcoholwet' blikt de nieuwe tentoonstelling van het Jenevermuseum terug op de Wet Vandervelde. Deze wet werd in 1919 ingevoerd en bepaalde dat er in cafés en publieke plaatsen geen sterke drank zoals jenever gedronken mocht worden. Wel kon je er nog in de winkels kopen, maar enkel als je minimum twee (!) liter kocht. Dat was uiteraard veel te duur voor Jan met de pet! De wet werd uiteindelijk in 1983 afgeschaft en vervangen door de 'borrelwet'. 

In het Jenevermuseum ontdek je wat de wet betekende voor cafebazen, voor jeneverstokers, voor de gewone mens aan de hand van pamfletten, affiches, voor- en tegenstanders aan het woord... Wat hield de wet in? Wie was de bezieler ervan? Waarom was er überhaupt nood aan een alcoholwet? En wat waren de gevolgen? Ook vandaag klinken de stemmen voor een globaal alcoholplan steeds luider. Ook interessant is dit artikel van Joanie Dehullu, museumconservator.

06/05/2019 - 11:33

Reactie toevoegen

In de kijker

We smeden al volop plannen voor volgend jaar. Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteits Museum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief