Home / Offertevraag: conservatie/restauratie unieke Duitse radar uit de Tweede Wereldoorlog

Offertevraag: conservatie/restauratie unieke Duitse radar uit de Tweede Wereldoorlog

Sinds 2009 beschikt het museum Raversyde in Oostende over een unieke Duitse radar ‘Würzburg Riese’ uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de conservatie/restauratie en het opstellen van de radar op een spoorwegwagon werd nu een open offertevraag (overheidsopdracht) gelanceerd.

De Duitse paraboolantenne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op een spoorwegonderstel gemonteerd werd en als mobiele radar in België ingezet. Ook langs de Belgische kust en langs de volledige Atlantikwall stonden dergelijke radars opgesteld. Ze dienden niet alleen om de oorlogsvliegtuigen van de Geallieerden die het Kanaal overvlogen, te detecteren, maar ook om de eigen Duitse vliegtuigen een eind te begeleiden. De radars van het type ‘Würzburg Riese’ werden gebouwd door ‘Telefunken’ en ‘Zeppelin’ en behoorden tot de beste radars uit WO II.

De radar van het museum Raversyde diende tot voor enkele jaren bij de Koninklijke Sterrenwacht als radiotelescoop voor het continu volgen van de zon. Op die manier bleef de radar in een zo goed als perfecte staat. Na de restauratie zal de radar te bezichtigen zijn op de Atlantikwall.

Het bestek voor de conservatie/restauratie en het opstellen kan opgevraagd worden via jose.jacobs@west-vlaanderen.be. De ingediende offertes zullen in openbare zitting geopend worden op 10 februari 2014 om 11 uur.

07/01/2014 - 15:34

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief