Home / Onze tips voor de Dag van de Wetenschap

Onze tips voor de Dag van de Wetenschap

Op zondag 26 november vindt de jaarlijkse 'Dag van de Wetenschap' plaats. Op tientallen locaties in Vlaanderen ontdek je aan de hand van workshops, demo’s, lezingen, tentoonstellingen en tal van andere activiteiten dat wetenschap en technologie haar plaats veroverd heeft in elk aspect van ons dagelijks leven. In totaal kun op je op de Dag van de Wetenschap deelnemen aan bijna 700 activiteiten. Wetenschappelijk onderzoek en technologie zijn uiteraard belangrijke troeven voor onze toekomst, maar ook het wetenschappelijk en technisch erfgoed wordt niet uit het oog verloren.

Het Gents Universiteitsmuseum organiseert rondleidingen op de locatie-expo 'Out of the box'. Je bezoekt de tentoonstelling 'In de ban van de tijd' in de Sint-Pietersabdij, de vinvis in de Sint-Baafskathedraal, de robots in het Designmuseum en de prachtige preparaten van de 17de-eeuwse anatoom Frederick Ruysch in het Museum Dr. Guislain. Nog in Gent staat een exclusief bezoek aan De Centrale op het programma. Zowel het oude gedeelte met de beschermde turbinezaal als de huidige centrale komen aan bod. Bezoek zondag zeker ook het Woow Wetenschapsfestival, dat die dag neerstrijkt in het MIAT.

In Brakel staat het medisch-historisch museum open voor alle belangstellenden en zijn er gratis gidsbeurten. Het museum focust onder meer op de de rol van Triverius (1504-1554) in de geschiedenis van de geneeskunde. In het Plantin-Moretusmuseum in Antwerpen kom je dan weer alles te weten over zijn tijdgenoot Rembert Dodoens. Je leert er bij over de relatie tussen het drukkersvak en de kruidengeneeskunde en ontdekt er onder meer de collectie houtblokken voor botanische werken.

In Pepingen focust het Museum voor Audiovisuele Technieken op radio-telecommunicatie, en dit in samenwerking met de radioamateurs van Geraardsbergen en Ninove. Ook op verschillende andere plaatsen organiseert de Koninklijke Unie voor Belgische Zendamateurs dit jaar weer demonstraties en activiteiten rond radiocommunicatie en morsecode. 

Dit is slechts een kleine greep uit de honderden activiteiten tijdens de Dag van de Wetenschap op 26 november. Je vindt het volledige programma op dagvandewetenschap.be.

23/11/2017 - 11:07

Reactie toevoegen

In de kijker

Op vrijdag 16 november organiseert ETWIE in samenwerking met de Stichting Bedrijfsgeschiedenis en de Vereniging Bedrijf & Historie een studiedag over bedrijfserfgoed als cultureel erfgoed. Het programma staat online en inschrijven is vanaf nu mogelijk.

Nieuwsbrief