Home / Pozzo-collectie in de kijker tijdens 10de Gilliotmarkt

Pozzo-collectie in de kijker tijdens 10de Gilliotmarkt

pozzo_baeck.jpg

Foto: Mario Baeck
Foto: Mario Baeck

Op zondag 18 juni vindt op de abdijsite van Hemiksem voor de tiende keer de Gilliotmarkt plaats. Tijdens deze feestelijke editie wordt een belangrijke aanwinst voorgesteld: de uitzonderlijke collectie van de Italiaanse verzamelaar Roberto Pozzo, die bestaat uit meer dan 9000 tegels en panelen van alle Belgische en heel wat buitenlandse fabrikanten. Pozzo schonk zijn verzameling vorig jaar aan de Koning Boudewijnstichting, die het in bewaring gaf aan het Gilliot & Roelants Tegelmuseum.

De verzameling van Pozzo is een unieke getuige van de ontwikkeling en het internationale belang van de Belgische industriële tegels in de periode 1840-1940. In ons land waren er toen zo'n dertig fabrieken die keramische vloer- en wandtegels produceerden en wereldwijd uitvoerden. De Gilliot-fabriek was het belangrijkste productiecentrum, met een productiecapaciteit van 300.000 tegels per dag.

De collectie is uitzonderlijk door haar indrukwekkende omvang en diversiteit: heel verschillende formaten, periodes, stijlen, types, technieken en herkomst. De verzameling weegt in totaal 4 ton. Ze werd nu ondergebracht op de plaats waar een groot deel van de collectie gemaakt werd: het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem. De collectie zal daar toegankelijk zijn van zodra de inventaris beschikbaar is.

Tijdens de Gilliotmarkt kunnen bezoekers, naast de vaste collectie van het museum, een selectie materiaal uit de Pozzo-collectie bezichtigen. Om 14 uur geeft dr. Mario Baeck, tegeldeskundige en bestuurslid van ETWIE, een boeiende lezing over de nieuwe aanwinsten en over de restauratiemogelijkheden van tegelpanelen. Doorlopend exposeren privé-verzamelaars ook hun eigen tegelcollecties en bezoekers hebben de mogelijkheid om hun eigen tegels te laten schatten.

De Gilliotmarkt vindt plaats op zondag 18 juni van 10u tot 18u, in en rond de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem. De toegang is gratis.

17/05/2017 - 11:41

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief