Home / Prestigieuze onderscheiding voor automobielexpert Ivan Mahy

Prestigieuze onderscheiding voor automobielexpert Ivan Mahy

De Belgische automobielverzamelaar Ivan Mahy is door F³ - Forum für Fahrzeuggeschichte onderscheiden met de 'Gouden Zuiger'. Deze prestigieuze onderscheiding wordt ieder jaar uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakte voor het onderzoek, de documentatie en de ontsluiting van de voertuiggeschiedenis. De 76-jarige Mahy, wereldwijd aangeschreven als een van de belangrijkste automobielexperts, ontvangt de onderscheiding vandaag op de Bremen Classic Motorshow.

Ivan erfde de passie voor auto's van zijn vader Ghislain Mahy, die in zijn garage in Gent een indrukwekkende collectie van zo'n 1000 oldtimers uitbouwde. Sinds 1978 zet Mahy zich in om deze unieke collectie, een van belangrijkste ter wereld, te ontsluiten voor het publiek. 

Om de collectie te kunnen tonen, werd in 1970 het Provinciaal Automuseum in Houthalen geopend, een van de eerste automusea in Europa. In 1986 verhuisde het museum naar het Brusselse Jubelpark. In 'Autoworld' werd echter slechts een klein deel van de collectie getoond. De andere 800 oldtimers verhuisden in 1997 naar 'Mahymobiles' in Leuze-en-Hainaut, samen met tonnen wisselstukken, oud gereedschap, didactisch materiaal en de privébibliotheek van Mahy.

De collectie van Mahy bevat voertuigen uit gans de wereld, benzinewagens, stoomwagens, elektrische wagens, vrachtwagens, autobussen, pedaalwagentjes, paardenkoetsen en sleden. Ze vertellen de geschiedenis van de automobiel vanaf 1895 tot heden. Liefhebbers van mechaniek vinden in de didactische zaal opengesneden chassis en motoren. Mahymobiles toont ook een verzameling miniaturen en een overzicht van tweewielers (fietsen en motorfietsen).

Eind jaren 80 stond Ivan Mahy ook mee aan de wieg van de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen.

01/02/2014 - 14:46

Reactie toevoegen

Reacties

Als rasechte Gentenaar had ik het genoegen ooit uw vader tekenen ontmoeten in zijn werkplaats in de Gentse cirk , en ben altijd al geïnteresseerd geweest in oldtimers , en bracht ook reeds enkele keren een bezoek aan 'Autoworld Brussel' ; maar door uw artikel in het jubileumnummer van de Streekkrant, vond ik het misschien goed om u even mijn persoonlijk gedacht over uw project : 'autobibliotheek ' te schrijven; daarom deze hint: misschien word het eens tijd dat bepaalde verantwoordelijke mensen in Gent eens de koppen bij elkaar steken, om in nagedachtenis van uw vader, misschien in de nieuwe stadsbibliotheek een afdeling AUTO te installeren , in een soort documentatiecentrum , en ook een reeks boeken daar ter beschikking van de autoliefhebber bij te voegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief