Regionale erkenning voor Karrenmuseum Essen

De provincie Antwerpen heeft het Karrenmuseum Essen erkend als 'Regionaal Museum'. Een externe adviescommissie loofde het museum om de manier waarop het sinds 2005 van heemkundige organisatie evolueerde naar een erkend museum met een representatieve collectie niet-gemotoriseerde voertuigen en gerelateerde ambachten uit heel Vlaanderen. Het museum slaagde hierin door de samenwerking tussen een kleine professionele kern en een groep geëngageerde vrijwilligers.

"De positieve benadering, het enthousiasme en het engagement van dit team maakten dat een relatief bescheiden museum gestaag kon groeien," aldus gedeputeerde Luk Lemmens. "De nog steeds groeiende collectie, de infrastructuurverbeteringen, het historisch onderzoek naar de geschiedenis van de karren, het restauratiewerk en het borgen van kennis over de wagenmakerij, de vrijwilligerswerking en het management werden met Kempense nederigheid gerealiseerd. De verworven expertise wordt nu al nationaal en internationaal gewaardeerd."

"Dit is letterlijk en figuurlijk een erkenning voor alle vrijwilligers die zich al jarenlang inzetten voor ons museum," reageert directeur Leo van den Berg trots. "Met de steun van de provincie Antwerpen en de gemeente Essen kunnen we de komende jaren voluit gaan voor een dynamische museumbeleving bij onze bezoekers. Zo organiseren we in 2017 een tweede editie van de Zomer van Ambachten en krijgt de collectiepresentatie een meer eigentijdse omkadering. We leggen de lat steeds hoger, maar de jongste jaren hebben aangetoond dat we samen heel wat kunnen bereiken."

Bron en foto: Provincie Antwerpen

22/06/2016 - 17:17

Reactie toevoegen

In de kijker

SABCA blaast dit jaar 100 kaarsjes uit, en dus gaat ETWIE er op 18 mei op de koffie! En jij kan - mits tijdige inschrijving - mee!
Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief