Soiree in MIAT | Migrant zkt toekomst

In Gent doen heel wat clichés de ronde over oude en nieuwe migrantengroepen. Zoals 'Gentse textielbaronnen rekruteerden in de jaren 1960 laagopgeleide Turkse gastarbeiders om zwaar en gevaarlijk werk te doen'. Of 'Bulgaarse en Slowaakse Roma komen vandaag naar Gent om te profiteren van de sociale zekerheid'...

Dat de werkelijkheid helemaal anders is, leer je op donderdag 28 maart tijdens een soiree in het MIAT. Naar aanleiding van het recente boek 'Migrant zoekt toekomst' vertellen onderzoekers Jozefien De Bock en Pieter-Paul Verhaeghe de 'echte' migratiegeschiedenis. Op basis van harde cijfers en interviews kwamen zij tot opmerkelijke bevindingen. Zo kwamen de eerste gastarbeiders ‘spontaan’ naar Gent. Zij waren niet enkel afkomstig uit Turkije, maar uit het hele Middellandse-Zeegebied. Zij werkten in textielfabrieken en andere sectoren. Oorspronkelijk woonden deze mensen verspreid over de stad. Pas in de jaren 1970 ontstonden concentratiewijken, maar vandaag lijken deze weer op hun retour. Het verhaal van de nieuwkomers uit Midden- en Oost-Europa is nog complexer. De hele migratiestroom is een boeiende geschiedenis die tot vandaag voortleeft. Oude én nieuwe migratie gaan naadloos in elkaar over op deze soiree!

De soiree vindt plaats op donderdag 28 maart om 19u in het MIAT (Minnemeers 9, 9000 Gent). Prijs: 6 euro. Reserveren is mogelijk via www.miat.gent.be.

25/03/2013 - 21:28

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief