Tramsite Schepdaal in de steigers

Vorige week zijn de restauratiewerken op de unieke tramsite van Schepdaal (Dilbeek) van start gegaan. Loods 2 en 3 werden eerder al opgeknapt, maar nu krijgen ook de bijzondere loods 1, de oude smidse en het voormalige lampenmagazijn een grondige opknapbeurt. Dat meldt beheerder Herita.

De tramsite van Schepdaal is de laatste van zijn soort in België. De gebouwen werden in 1887 opgericht als stelplaats voor de rijtuigen van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB). De site bleef zo goed als compleet bewaard en toont dus perfect hoe het leven er tot 1962 uitzag op de buurttramlijn Brussel-Schepdaal-Ninove. In 1993 werd de site beschermd als monument.

Locomotiefloodsen hadden een erg kenmerkend dak: het centrale gedeelte was verhoogd, zodat de rook en stoom makkelijk konden ontsnappen. Ook loods 1 op de tramsite van Schepdaal had - vermoedelijk tot in de jaren 1950 - zo'n bijzonder dak. Het verdween bij de komst van de elektrische trams, maar tijdens de restauratiewerken zal de loods zijn typische dak terugkrijgen.

Het einde van de restauratiewerken is voorzien in het voorjaar van 2018. De kostprijs van de werken bedraagt ongeveer 360.000 euro. Meer info over de restauratiewerken vind je op herita.be.

23/05/2017 - 16:30

Reactie toevoegen

Reacties

Zeer prettig te vernemen dat er werk gemaakt wordt om Schepdaal in stand te houden en voor verval te behouden. Heb de plaats bezocht in de laatste dagen van de buurttramlijn Brussel - Ninove. Later was een bezoek voor zeer lange tijd in de praktijk vrijwel onmogelijk. Ik hoop zeer dat wat leek een bijzonder mooi en zeer compleet trammuseum te worden ter zake het in de wereld toch unieke Belgische buurtspoornet, zich nu toch mag ontwikkelen tot een openbaar toegankelijk museum.
Verneem daarover bij gelegenheid gaarne nader.
Mijn functie was conservator technische collectie bij Het Spoorwegmuseum te Utrecht, Nederland. Ik ben thans gepensioneerd en doe archiefonderzoek naar de vroege tijd van de ontwikkeling van spoorwegen in Nederland.
Vriendelijke groet, en succes gewenst, Cisca Simons

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief