Uurwerken op Vlaamse belforten

Eind 2014 verscheen het vijfde boek van uurwerkhistoricus Eddy Fraiture. In de publicatie 'Uurwerken op Vlaamse Belforten' schetst hij de rijke geschiedenis van de torenuurwerken op de Vlaamse belforten.

In het boek volgt de lezer de eerste torenuurwerkmakers die op gevaar van hun eigen leven in primitieve torens hun werk verrichtten, de smeden die verbeteringen aanbrachten en de klokkenstellers die dagelijks de gammele trappen op en afliepen om het uurwerk af te stellen of te smeren. Bij zijn onderzoek kwam Fraiture tot de onthullende vaststelling dat de eerste torenuurwerken in Vlaanderen bijna allemaal op burgerlijke gebouwen stonden, en dit in tegenstelling tot de ons omringende landen.

Uurwerkhistoricus Fraiture werkte zes jaar aan het uitvoerig gedocumenteerde en prachtig geïllustreerde boek. Op dit ogenblik werkt hij aan een uitgebreide lijst van uurwerkmakers die in België actief waren vanaf 1330. Elke opgenomen horlogemaker wordt gesitueerd in zijn tijd en zo mogelijk voorzien van biografische gegevens. De lijst zal meer dan 7000 namen bevatten.

De publicatie 'Uurwerken op Vlaamse belforten' (ISBN: 978-90-429-3150-3) verscheen bij Uitgeverij Peeters in Leuven. Het boek telt 354 pagina's en kost 48 euro. Bestellen kan via www.peeters-leuven.be.

27/01/2015 - 15:56

Bibliografie

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief