Home / Verken het steenbakkerijlandschap van Hellegat en Noeveren op 14 augustus

Verken het steenbakkerijlandschap van Hellegat en Noeveren op 14 augustus

Op zondag 14 augustus organiseren Streekbeleving Rupel, Toerisme Rupelstreek en Erfgoed Rupel opnieuw een zomerse erfgoedwandeling. Deze keer wordt het steenbakkerijlandschap van Hellegat en Noeveren belicht.

Tussen de 17de eeuw en eind 20ste eeuw  werden in de nijverheidsgehuchten Hellegat (Niel) en Noeveren (Boom) miljoenen bakstenen geproduceerd. Zowel voor lokaal verbruik, voor de rest van België en voor de export. Terwijl de productie werd afgebouwd, werden kleiputten (verder) gedempt, vielen droogloodsen in elkaar en werden ringovens en schouwen afgebroken. Uiteindelijk kwam de reconversie en werden wegkwijnende industrieel archeologische sporen verder opgekuist. Momenteel wordt er geen baksteen meer geproduceerd.

De wandeling meandert doorheen de sporen van het oude industrielandschap, de oude en nieuwe bewoningssporen, en de relicten van de steenbakkerijnijverheid.

Vertrek van de wandeling: Café D’Rupel, Steenbakkerijen, Niel om 14 u. Prijs: 2,5 euro per persoon.

Info & reservatie: info@toerismerupelstreek.be – 03/880.76.25

04/08/2016 - 14:48

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief