Home / VVIA organiseert geleide wandeling langs het industrieel erfgoed van Willebroek

VVIA organiseert geleide wandeling langs het industrieel erfgoed van Willebroek

1200px-vredesbrug-willebroek.jpg

"Vredesbrug-Willebroek" by Rafaël Delaedt

De Antwerpse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) organiseert op zaterdag 10 oktober, in samenwerking met de Werkgroep Industriële Archeologie van de Vlaamse Ingenieurskamer (VIK), een interessante geleide wandeling langs het industrieel erfgoed in Willebroek. 

De gemeente Willebroek heeft een rijk industrieel verleden, met een aantal grote bedrijven zoals de papierfabriek en ketelmakerij De Naeyer, de ammoniakfabriek ASED, constructiewerkhuizen Den IJzeren of de cokesfabriek. Vandaag zijn de industriële activiteiten verdwenen uit het centrum, maar de sporen zijn nog onmiskenbaar aanwezig. De integratie van dit industrieel erfgoed naar de toekomst toe is een grote uitdaging voor het beleid.

Programma:

Om 13:45u komen alle deelnemers samen bij de indrukwekkende Vredesbrug in Willebroek, ook wel de brug der zuchten genoemd (ter plaatse zal je ontdekken waarom). Deze hefbrug, gebouwd tussen 1947-1952 door de Société Anonyme des Ateliers de Construction de Willebroeck, werd in 1992 geklasseerd als industrieel erfgoed.

Om 14:00u begint de wandeling onder leiding van gids Erik Nobels. In 1860 startte Louis De Naeyer met de productie van papier in Willebroek. Vandaag wordt de fabrieksite omgevormd tot een nieuwe buurt voor 350 gezinnen. Via de laatste restanten van de bedrijfsgebouwen, maar ook de nabijgelegen arbeiderswijk, wordt de 19de eeuwse wereld van deze archetypische nijveraar verkend.

Om 16:00u sluit de activiteit af. Er kan nadien uiteraard vrijblijvend nagepraat worden in een Willebroeks café.

Inschrijven kan per email via antwerpen@vvia.be, met vermelding van naam en aantal deelnemers. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. Deelname kost 8 euro voor VVIA-leden en hun partner, of 12 euro voor niet-leden (storten op rekeningnr. BE09 5230 4648 0657 van VVIA-Antwerpen met vermelding Willebroek 10.10.2015 + uw naam). Deelnemers verzamelen om 13u45 aan de vredesbrug in Willebroek. Meer informatie op: http://www.vik.be/willebroek of download de flyer (.pdf)

28/09/2015 - 13:52

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief