Home / VVIA verkent erfgoed in Tongeren en Antwerpen

VVIA verkent erfgoed in Tongeren en Antwerpen

vlotkraan9.jpg

Foto: Tijl Vereenooghe
Foto: Tijl Vereenooghe

De provinciale afdelingen van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) organiseren de komende weken enkele interessante activiteiten voor liefhebbers van industrieel erfgoed.

Op zaterdag 21 juni bezoekt VVIA-Limburg twee sites in Tongeren. De eerste halte is de voormalige chocoladefabriek Rosmeulen in Nerem. Het beschermde fabrieksgebouw uit het begin van de 20ste eeuw heeft een opvallende, art nouveau-getinte voorgevel. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan de Motmolen. Deze graanmolen werd in 1903 omgevormd tot pompmolen: de molen pompte bronwater in het Tongerse waterleidingsnet. De installaties bleven goed bewaard en werden recent zelfs gerestaureerd, maar een herbestemming blijft uit. Meer info over deze activiteit vind je op www.vvia.be.

Op woensdag 25 juni organiseert VVIA-Antwerpen, in samenwerking met de VIK Werkgroep Industrieel Erfgoed, een avondwandeling met bezoek aan de Antwerpse havenkranen van het MAS. Onder leiding van kenner Paul Van Schoors krijg je meer uitleg over de grootste verzameling havenkranen in de wereld. De rondleiding gaat ook in op de plannen van de stad om de drijvende stoomkraan 'Vlotkraan 9' (foto) opnieuw te laten draaien. Alle informatie over deze activiteit vind je in deze bijlage (pdf).

10/06/2014 - 17:03

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief