Water en Wind. De molen verbindt

waterenwind_luccromphout.jpg

Foto: Luc Cromphout
Foto: Luc Cromphout

Op zondag 29 mei vindt de jaarlijkse Vlaamse Molendag plaats. Tientallen molens, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel, zijn die dag tussen 10u en 18u gratis te bezoeken. In de meeste molens worden ook gidsbeurten, maaldemonstraties en andere randactiviteiten georganiseerd. De lijst met de deelnemende molens en de randactiviteiten vind je op de website van Molenforum Vlaanderen.

In het Pajottenland wordt zondag ook het interessante initiatief 'Water en Wind. De molen verbindt' voorgesteld. De erfgoedverenigingen uit de gemeenten Bever, Galmaarden en Herne en de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei slaan in dit project de handen in elkaar om hun molenerfgoed in de kijker te zetten. Tijdens de Vlaamse Molendag zullen er in de drie gemeenten activiteiten doorgaan, verbonden door een fietstocht langs de overgebleven molens in de streek.

Er staan ook twee interessante lezingen op het programma: Jan Delcour zal in de Heetveldemolen spreken over de molens in het Pajottenland (met speciale aandacht voor de hondenmolens) en John Verpaalen belicht in Herne het lot van de molens tijdens de wereldoorlogen. Op elke locatie is er ook een erfgoedverzamelhoek waar je met je eigen verhaal of voorwerpen over molens en molenaars terecht kan. De voorwerpen en verhalen worden geregistreerd zodat alles voor het nageslacht bewaard blijft.

Het volledige programma vind je op www.waterenwind.be.

26/05/2016 - 10:36

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief