Zomertip: Mensen & Moleculen


Het is zomer! En dat betekent voor velen eindelijk tijd voor wat lectuur. Uiteraard tipt ETWIE je graag interessant leesvoer: 'Mensen en moleculen. 100 jaar chemie en farma in België'.

Dit is een vrij recente publicatie ter ere van de 100ste verjaardag van de Fédération des Industries chimiques de Belgique (nu Essenscia). Het jubileumboek focust in 8 hoofdstukken en 4 thematische kaderstukken op hoe de chemische industrie in België stapsgewijs evolueert van een vrij eenvoudige sector die enkele rudimentaire basisproducten maakte tot een hoogtechnologische, kennisintensieve en exportgerichte industrietak. Je ontdekt hoe de nieuwe producten die tijdens dit proces in de vele onderzoekslabo's ontstaan zijn onze wereld en ons leven volledig veranderd hebben. Welke bedrijven, wetenschappers, universiteiten, infrastructuur en soms gewoon toeval hier een belangrijke rol in hebben gespeeld. 

Zicht op de fabriek van F. Raynaud, wat later de Produits Chimique de Tessenderlo (PCT) zou worden. Hier werd zoutzuur gemaakt en opgeslagen in glazen stolpen. Foto: Loois Archief- en Documentatiecentrum

En eerlijk gezegd, na het lezen van dit werk bekijk je de wereld rondom je toch net een beetje anders. Met heel wat meer verbazing en verwondering. Het boek opent niet voor niets met een citaat van Justus von Liebig: "Alles is chemie". Van het raam waar je door kijkt, de kledij die je draagt, de lunch die je net at, de zeep die je gebruikt, de lijm waarmee je dat kopje herstelde tot het likje verf die de woonkamer wel eens nodig heeft en nog zo, zo veel meer. Oja, liefhebbers van bedrijfsgeschiedenis blijven in 'Mensen en Moleculen' zeker niet op hun honger zitten.

Meer info op: https://www.editionsmardaga.com/catalogue/mensen-en-moleculen/

Zin in een toemaatje? Auteur Kenneth Bertrams schreef eerder ook 'Solvay: History of a Multinational Family Firm', misschien wel één van de belangrijkste Europese bedrijfsgeschiedenissen.

06/08/2019 - 10:55

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief