Molenland Vlaanderen

TitelMolenland Vlaanderen
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2008
AuteursAlain GOUBLOMME, .a. e
Trefwoordenmolen, molenindustrie, Vlaanderen
Samenvatting

Deze publicatie bestaat uit twee delen. Het ene boek vertelt een historisch beeldverhaal in vijf hoofdstukken: de laatste bloeiperiode van de ambachtelijke molen in de tweede helft van de 19de eeuw, molens tijdens de Grote Oorlog, molens in hun nadagen en ten slotte de herwaardering ervan als kostbaar, levend erfgoed. Ook markante molenaars en molenbouwers krijgen aparte aandacht. Het gaat om zelden of nooit gepubliceerd beeldmateriaal uit de bijzonder waardevolle collecties van de Stichting Levende Molens Nederland, Frans Weemaes, Ton Meesters, Norbert Raes. Het accent ligt op molens uit Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen. Elke periode wordt deskundig toegelicht door befaamde molinologen zoals Paul Bauters, John Verpaalen, Walter van den Branden en Lieven Denewet.

Het andere boek is een fotografische impressie, een scala van zeer recente en ontroerend mooie sfeerbeelden van ros-, water- en windmolens en nog actieve molenaars. De ronduit schitterende foto's zijn van de wijsvinger van Philippe Minnaert (die ook al fotografeerde voor de boeken 'De Vlaamse Ardennen' en 'Beeldig Oudenaarde') en Mireille Verscheure. Philippe benadert de molen alsof die een fotomodel is, maar hier is het wel de fotograaf die onvermoeibaar beweegt op zoek naar ongewone en dus telkens verrassende perspectieven. Mireille is een onterecht bescheiden fotografe die ook vaak vanuit een ongebruikelijke lenshoek de ziel van de Vlaamse molenwereld subtiel blootlegt.

Het voorwoord van de beide boeken werd geschreven door zanger, beeldhouwer en levensfilosoof Willem Vermandere, die zelf eigenaar is van een oude poldermolen.

Websitehttp://www.molenforum.eu/index.php?pagina=molenlandvlaanderen/overzicht
Verwante actoren
Alain Goublomme - Expert, Vakman

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief