Belgische uurwerken en hun makers AZ

TitelBelgische uurwerken en hun makers AZ
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2009
AuteursEddy FRAITURE
UitgeverPeeters
StadLeuven
TrefwoordenAZ, België, Belgique, horlogers, horloges, uurwerken, uurwerkmakers
Samenvatting

In dit werk verkent uurwerkhistoricus Eddy Fraiture de vaak onbekende wereld van het Belgische uurwerk. Nochtans stonden Vlaamse uurwerkmakers mee aan de wieg van de eerste torenuurwerken en was de Luikenaar Sarton omstreeks 1800 de uitvinder van het automatische zakhorloge. De geschiedenis van de Belgische uurwerknijverheid wordt gesitueerd tegenover de sociaal-economische en politieke achtergrond waarin deze horlogemakers leefden en werkten. De verschillende aspecten van de Belgische horlogerie komen aan bod en de dikwijls weinig bekende monumentale astronomische uurwerken kregen een speciale plaats.

In een tweede deel werd een lijst opgenomen van meer dan 4700 uurwerkmakers die actief waren in België. Elke opgenomen horlogemaker wordt gesitueerd in zijn tijd en zo mogelijk voorzien van biografische gegevens. Dit boek is een must voor elke rechtgeaarde horlogefanaat, verzamelaar, antiquair of gewoon voor de liefhebber van een onbekend deel van de Belgische geschiedenis.

(= Horloges et horlogers belges AZ)

Verwante actoren
Eddy Fraiture - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief