750 Jaar Havenkranen in Antwerpen

Titel750 Jaar Havenkranen in Antwerpen
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2014
AuteursJef VRELUST, Albert HIMLER, Gert THUES, VAN SCHOORS P
UitgeverBAI - MAS Books
Samenvatting

In 1263 is er voor het eerst sprake van een kraan in de Antwerpse haven. Het stadsbestuur stelde houten tredkraan ter beschikking van de handel. Sindsdien wordt deze dienstverlening 750 jaar ononderbroken voortgezet door de stad en tot op vandaag door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen verzorgd.

De kranen van Antwerpen werden eeuwenlang met mankracht aangedreven, en hun ontwerp en aandrijving evolueerden sinds het einde van de negentiende eeuw razendsnel mee met de technologische ontwikkelingen: stoom, waterdruk, elektriciteit. Toen de stad in 1974 de hydraulische havenwerktuigen buiten bedrijf stelde, besliste ze om een 'technologisch archief' of een museumcollectie van havenkranen aan te leggen. Het MAS beheert op dit moment de grootste en meest diverse museale collectie havenkranen ter wereld met 18 kranen van 15 binnen- en buitenlandse constructeurs. De meeste van deze kranen werden beschermd als monument en de vlotkraan is beschermd als varend erfgoed.

Dit rijk geïllustreerde boek brengt voor het eerst een overzicht de geschiedenis van 750 havenkranen in Antwerpen. Specialisten beschrijven de evoluties in kranenen havenbouw en de essentiële schakelfunctie van de kranen tussen kaai en schip.

Websitehttp://www.exhibitionsinternational.org/create_more.asp?isbn=9789085866664
Verwante actoren
Jef Vrelust - Expert
Albert Himler - Expert
Gert Thues - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief