Home / Alcohol tijdens de 19de eeuw. Biotechnologie in volle evolutie

Alcohol tijdens de 19de eeuw. Biotechnologie in volle evolutie

TitelAlcohol tijdens de 19de eeuw. Biotechnologie in volle evolutie
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2012
AuteursVAN SCHOONENBERGHE E
UitgeverUitgeverij Snoeck
Samenvatting

In de 19de eeuw bereikt de Belgische jeneverproductie ongekende hoogten. De Belgische mouters en stokers nemen actief deel aan de eerste industriële revolutie. Vrij vroeg introduceren ze stoomgeneratoren, stoommachines en de stookkolom van Cellier-Blumenthal, die het distilleren niet alleen continu maar ook energiezuinig maakt. Tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw ontstaan de gist- en spiritusfabrieken die op grootschalige wijze, meestal uit suikerbietmelasse, goedkope, neutrale alcohol produceren, naast een heel arsenaal aan nevenproducten zoals gist en alcoholazijn. Ondertussen kent de industriële alcohol of spiritus ook vele andere toepassingen, niet gericht op consumptie: verwarming, verlichting, motoraandrijving, geneeskundig gebruik…

Websitehttp://www.etwweb.live.statik.be/sites/default/files/images/inline/2012_vanschoonenberghe.pdf
Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief