Centraal Station, spoorwegkathedraal

TitelCentraal Station, spoorwegkathedraal
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2011
AuteursWagemans S
UitgeverDavidsfonds Uitgeverij
StadLeuven
Samenvatting

 Antwerpen-Centraal: het toonbeeld van ultrafunctioneel station en mirakel van architectuur. De spoorwegkathedraal.

Stan Wagemans, dé specialist ter zake, schreef het ultieme boek over de Antwerpse ‘Middenstatie’. In 300 wonderbaarlijke pagina’s wordt de historie van de Spoorwegen en het Centraal Station in het bijzonder uit de doeken gedaan. Ken je het verhaal van de tijger die uit de Zoo ontsnapte, via de statie? Weet je hoe angstaanjagend nabij de sloop van Antwerpen-Centraal was? Dat het stationsgebouw van Antwerpen-Dam ooit in z’n geheel werd verplaatst? Van de IJzeren Rijn tot de fonkelnieuwe noord-zuidverbinding, van Leopold II tot Mieke Vogels en Jean-Luc Dehaene, van de vergeten beroepen van het spoor tot de futuristische ‘tweede ingang’ van het Centraal Station aan het Kievitplein: in dit boek wordt Antwerpen-Centraal belicht vanuit verrassende invalshoeken.

De honderden anekdotes en meer dan 500 foto’s, kaarten en andere documenten (waarvan vele nooit eerder werden gepubliceerd) zijn afkomstig uit de unieke archieven van de auteur, van enkele collega’s-specialisten en van de NMBS. Zij brengen de romantiek van het spoor en het Antwerpen van toen en nu tot leven.

Verwante actoren
Stan Wagemans - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

SABCA blaast dit jaar 100 kaarsjes uit, en dus gaat ETWIE er op 18 mei op de koffie! En jij kan - mits tijdige inschrijving - mee!
Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief