Home / De Bloemmolens van Diksmuide (prov. West-Vlaanderen). Het industrieel erfgoed van een grootmaalderij

De Bloemmolens van Diksmuide (prov. West-Vlaanderen). Het industrieel erfgoed van een grootmaalderij

TitelDe Bloemmolens van Diksmuide (prov. West-Vlaanderen). Het industrieel erfgoed van een grootmaalderij
PublicatietypeJournal Article
Publicatiejaar2007
AuteursFrank BECUWE
JournalRelicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen
Volume3
Pagina's289-332
Trefwoordenbloemmolens, Diksmuide, maalderijen
Samenvatting

De talrijke technische verbeteringen sinds de late 19de eeuw hebben geleid  tot zeer  ingewikkelde  reinigings-  en maalprocédés  in  de  grootmaalderijen,  die hemelsbreed  verschillen  van  de  vroegere  reinigings- en maalwijzen in de mechanische kleinmaalderijen die hoofdzakelijk met water- en  windmolens  werkten. Een aantal studies schetsen  het  industriële  productieproces in grote lijnen, maar om tot de beoogde evaluaties te komen is een diepgaandere analyse vereist. Om dit hiaat aan te vullen werd een onderzoeksproject  opgezet om het  reinigings-  en  maaldiagram van een industriële  bloemmolen te reconstrueren. Als testcase werden de Bloemmolens van Diksmuide gekozen, waarvan de twee maalderijtorens op 17 oktober 1995 omwille van hun industrieel-archeologische  waarde als monument beschermd  werden.

Dit artikel stelt het resultaat van deze studie voor. De interessante  ontstaansgeschiedenis van de bloemmolen en zijn cruciale rol tijdens WO I nodigden uit om bij wijze van inleiding te worden belicht. Het corpus richt zich vervolgens op het effectieve onderzoeksonderwerp, met name de reconstructie van het volledige traject van tarwe tot bloem in een grootmaalderij die in het interbellum werd opgestart en tot ruim na WO II operationeel bleef. Als laatste deel volgt een evaluatie van het roerend industrieel erfgoed, dat integrerend deel uitmaakt van het  onderzochte industrieel-archeologisch monument.

Websitehttp://oar.vioe.be/publicaties/RELT/3/RELT003-008.pdf
Verwante actoren
Frank Becuwe - Onderzoeker

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief