Home / De echte vader van de pil. Het verhaal van de man die de vrouw bevrijdde

De echte vader van de pil. Het verhaal van de man die de vrouw bevrijdde

TitelDe echte vader van de pil. Het verhaal van de man die de vrouw bevrijdde
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2014
AuteursVAN DEN BROECK K
Trefwoordenanticonceptie, gynaecologie
Samenvatting

Volgens de overlevering vond de Amerikaan Gregory Pincus de eerste anticonceptiepil uit in 1960. Maar die was zo zwaar dat vrouwen ze maar twee jaar mochten slikken. Even later dook in Europa Anovlar op, een pil die veilig en doeltreffend was. Pincus herwerkte zijn formule, en de pil werd een van de invloedrijkste ontdekkingen van de eeuw. Maar wie is dan de uitvinder van Anovlar, en dus de echte vader van de pil?

Het onwaarschijnlijke antwoord is Ferdinand 'Nand' Peeters, een diepgelovige gynaecoloog uit Turnhout. Peeters zag dat periodieke onthouding faalde en dat vrouwen vaak het leven lieten na ongewilde zwangerschappen. Hij kreeg van een Duitse firma de kans om de formule van Pincus te verbeteren en om het resultaat van zijn werk op Turnhoutse vrouwen te testen, met succes. In De echte vader van de pil vertelt Karl van den Broeck het lang geheim gebleven verhaal achter deze uitvinding, een verhaal van innovatie en bedreigingen, van dankbare vrouwen en pauselijke ambivalentie. In dit boek krijgt Peeters, die stierf in 1998, eindelijk de erkenning die hij verdient.

Verwante actoren
Meduceum - Museum

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief