Home / De Leuvense Vaart. Van de Vaartkom tot Wijgmaal. Aspecten uit de industriële geschiedenis van Leuven

De Leuvense Vaart. Van de Vaartkom tot Wijgmaal. Aspecten uit de industriële geschiedenis van Leuven

TitelDe Leuvense Vaart. Van de Vaartkom tot Wijgmaal. Aspecten uit de industriële geschiedenis van Leuven
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2012
AuteursAndré CRESENS
UitgeverPeeters
StadLeuven
Samenvatting

De historische ruimtelijke planning rond de Leuvense Vaartkom vormt het uitgangspunt van deze studie, met de nooit eerder gepubliceerde voorontwerpen, de oorspronkelijke loop van de Dijle en de ontwikkeling van de infrastructuur. De juiste situering van bewoners en bedrijven op basis van adressen, bevolkingsregisters en hernummeringslijsten was vaak niet mogelijk. Daarom werd gekozen voor een systematisch onderzoek van het kadasterarchief van alle percelen rond de Vaartkom en de Vaart tot Wijgmaal betreffende de 19de eeuw en de periode tot de Eerste Wereldoorlog. Dit geeft meteen een beter inzicht in de ontwikkeling van de bedrijven, we leren een aantal families of personen kennen die een belangrijke rol speelden bij de industrialisatie van de Leuvense Vaart en er komen verrassende verbanden op binnen- en buitenlands vlak tot uiting. Het tweede deel van het boek bevat vele originele niet eerder gepubliceerde documenten en foto’s.

‘De Leuvense Vaart. Van de Vaartkom tot Wijgmaal’ is in de eerste plaats een wegwijzer en een naslagwerk voor al wie de industriële geschiedenis van Leuven verder wil uitdiepen of interesse heeft voor industrieel erfgoed, architectuur, transporteconomie, historische geografie, ruimtelijke ordening, bedrijfsgeschiedenis en genealogie.

Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief