Home / De (on)zin van het bewaren van curatale archieven en bedrijfsbibliotheken. De casus Boelwerf

De (on)zin van het bewaren van curatale archieven en bedrijfsbibliotheken. De casus Boelwerf

TitelDe (on)zin van het bewaren van curatale archieven en bedrijfsbibliotheken. De casus Boelwerf
PublicatietypeJournal Article
Publicatiejaar2016
AuteursJohan DAMBRUYNE
JournalBladen voor documentatie
Volume70
Uitgave2
Pagina's172-180
Samenvatting

In tegenstelling tot het eigenlijke bedrijfsarchief van Boelwerf werden het curatele archief en de bedrijfsbibliotheek van de voormalige scheepswerf te Temse nog weinig of niet in de spotlights geplaatst. Daarom willen we met onderhavige bijdrage aandacht vragen voor deze minder bekende aspecten van het Boelwerferfgoed. Het voorbeeld van de Boelwerf wordt aangegrepen om enkele uitspraken te doen over de (on)zin van het permanent bijhouden, integreren en ontsluiten van curatele archieven en gespecialiseerde bibliotheken. In het artikel wordt gepleit voor het aannemen van een kritische houding, voor het consequent toepassen van macro- en microselectie (gebaseerd op objectieve criteria), en voor het ondernemen van weloverwogen acties die recht evenredig zijn met de intrinsieke waarde – maatschappelijke en historische relevantie – én complementaire waarde van de betreffende bestanden en collecties.

Verwante actoren
Johan Dambruyne - Onderzoeker

Reactie toevoegen

In de kijker

SABCA blaast dit jaar 100 kaarsjes uit, en dus gaat ETWIE er op 18 mei op de koffie! En jij kan - mits tijdige inschrijving - mee!
Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief