Home / De scheepsbouwer Panesi. Een geschiedenis van de Oostendse werven en vissersschepen

De scheepsbouwer Panesi. Een geschiedenis van de Oostendse werven en vissersschepen

TitelDe scheepsbouwer Panesi. Een geschiedenis van de Oostendse werven en vissersschepen
PublicatietypeJournal Article
Publicatiejaar2015
AuteursMaarten VANDIJCK, Nathalie DAEMS
JournalRelicta. Archeologie, Monumenten- en Landschapsonderzoek in Vlaanderen
Uitgave12
Pagina's283-322
Samenvatting

In 2006 maakte de familie Panesi het bedrijfsarchief en de scheepsplannen in hun bezit over aan het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke (navigo). Hoewel de scheepswerf vandaag niet meer bestaat, is Panesi nog prominent aanwezig in de stad. De laatste Oostendse IJslandvaarder O.129 Amandine, die als museumschip aan de Vindictivelaan ligt, is op de Panesiwerf gebouwd. Het gebeurt slechts zelden dat een scheepswerfarchief wordt bewaard. Bij de meeste sluitingen van scheepswerven, zowel aan de kust als in het binnenland, gingen de archieven verloren. De bewaring van dit archief was voor het agentschap Onroerend Erfgoed een uitgelezen kans om te graven in de geschiedenis van de scheepswerf Panesi en, breder, de geschiedenis van de scheepsbouw en het visserijbedrijf in Oostende en aan de kust in de 19de en 20ste eeuw.

Websitehttps://oar.onroerenderfgoed.be/item/342
Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief