Home / De schipperswinkel en de twee gezusters. Historische notities over de binnenscheepvaart te Nieuwpoort en omstreken

De schipperswinkel en de twee gezusters. Historische notities over de binnenscheepvaart te Nieuwpoort en omstreken

TitelDe schipperswinkel en de twee gezusters. Historische notities over de binnenscheepvaart te Nieuwpoort en omstreken
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2016
AuteursRoger ARNOYS, Patricia SOETAERT, Gilbert GHYSELBRECHT
Aantal pagina's123 p
UitgeverVrienden van het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke
Stads.l.
Trefwoordenbinnenscheepvaart, koopvaardij, Nieuwpoort, scheepvaart
Samenvatting

Dit is een verhaal over de bevaarbaarheid van waterlopen; overdrachten, sassen, sluizen, overlaten en een ganzenpoot in Nieuwpoort. Ook over de bevoorrading van de schippersfamilies tijdens de rantsoeneringsdagen van de Tweede Wereldoorlog. Eveneens over Xavier en Odiel die beide hebben gevaren met het binnenvaartschip LES DEUX SŒURS, in 1872 klonk dat beter dan DE TWEE GEZUSTERS. Over Odiel die dan in de jaren ’20 van vorige eeuw, de schippersklak aan de haak hing, aanspoelde in Nieuwpoort aan de Brugsevaart en daar bleef wonen in een barak zonder elektriek. Het was voor hem de ideale idyllische omgeving die hij als schipper altijd al had gekend: een streek met waterlopen, sluizen en bruggen, monumenten en polderlandschappen. En over fabrieken en kleine ondernemingen uit de omgeving van Nieuwpoort, die veel gebruik maakten van vervoer over water, en die allemaal verdwenen zijn samen met de binnenscheepvaart.

Websitehttps://www.shopmybooks.com/BE/nl/book/roger-arnoys-1/de-schipperswinkel-en-de-twee-gezusters
Verwante actoren
Roger Arnoys - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief