Home / De West-Vlaamse visverwerkende industrie in de periode 1880-1930. Gemak en ongemak

De West-Vlaamse visverwerkende industrie in de periode 1880-1930. Gemak en ongemak

TitelDe West-Vlaamse visverwerkende industrie in de periode 1880-1930. Gemak en ongemak
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2012
AuteursRudy DECLERCK
Aantal pagina's76 p
UitgeverVrienden van het Nationaal Visserijmuseum
StadOostduinkerke
TrefwoordenOostduinkerke, visserij
Samenvatting

De kleinschalige visverwerkende familiebedrijfjes bewezen in een economisch moeilijk tijdperk hun nut, zowel op het gebied van de voedselvoorziening als op het gebied van de tewerkstelling. Vis was toen immers niet duur. Roken van vis was een typische winteractiviteit en dat had vooral te maken met de seizoengebonden aanvoer van de visserij op haring en sprot. De publicatie geeft een complete beschrijving van de visverwerkende nijverheid in die tijd in de volksbuurten van Nieuwpoort, De Panne, Brugge en Oostende.

Vanaf 1880 moest een hinderlijk bedrijf een officiële toelating krijgen om zijn activiteit uit te mogen voeren. De voorstanders van die visverwerkende bedrijven waren uiteraard de eigenaars zelf, maar in vele gevallen ook de buurtbewoners die er werkten.

De meest voorkomende bezwaren uit de buurt betroffen de reukhinder, het mogelijk brandgevaar, de waardevermindering van de huizen, het gevaar voor de openbare gezondheid en bezoedeling van het drinkwater. Elke partij maakte op soms heel spitsvondige manier zijn argumenten over aan de bevoegde diensten met als finale besluitnemer de bestendige deputatie. En ook van vriendjespolitiek waren ze toen soms niet vies. Een verhaal van alle tijden, nog nooit eerder als één geheel gepubliceerd en door Rudy De Clerck levendig verteld.

Dit verhaal wordt aangevuld met vele illustraties van authentieke documenten: mooie en gebrekkige handtekeningen, handgeschreven protestbrieven enz. Alle bedrijven uit deze sector, gegroepeerd per regio worden afzonderlijk behandeld.

Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief