Home / Duffel, dorp van orgels, koetswerk en chocolade

Duffel, dorp van orgels, koetswerk en chocolade

TitelDuffel, dorp van orgels, koetswerk en chocolade
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2006
AuteursVAN ENGELAND D
UitgeverDen Grooten Duffelaar
Samenvatting

Chocoladefabriek Renaux, orgelmakerij Stevens en carrosserie Bollekens waren drie middelgrote familiebedrijven die tijdens de 19de en 20ste eeuw een wezenlijk deel uitmaakten van het Duffelse industriële weefsel. De drie families waren via diverse huwelijken met elkaar verbonden. Vermits de drie takken tot de welstellende burgerij behoorden, bleef hun invloed niet enkel beperkt tot het sociaal-economische maar speelden diverse telgen ook een vooraanstaande rol in het maatschappelijke, politieke, caritatieve en verenigingsleven.

Nog steeds bedrijvig in Duffel is de orgelmakerij Stevens. De firma, sinds 1875 gevestigd in de Leopoldstraat, heeft liefst 250 nieuwe orgels op zijn actief. Een beperkte selectie uit de vele prestigieuze opdrachten: de Sint-Romboutskathedraal (Mechelen), het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), Expo 1958 en de Sint-Gummaruskerk (Lier). Een halve eeuw lang rolden in de schaduw van kasteel Ter Elst duizenden carrosserieën en stuurcabines uit de ateliers van de firma Bollekens, voornamelijk vracht- en bestelwagens voor industrieel en commercieel gebruik. Het klantenbestand bestond ondermeer uit Ford, General Motors, Volvo en DAF. In 1972 gingen de deuren onherroepelijk dicht. De Stationsstraat werd decennialang beheerst door de geur van gebrande cacaobonen. De fabriek Renaux produceerde er heerlijke chocolade. In de hoogdagen gleed er jaarlijks 6000 ton lekkers van de band (dekchocolade, eitjes, klokjes, holle vormen,… ), ook voor de buitenlandse markt. In 1976 vielen de machines voorgoed stil.

Voor deze uitgave kreeg de auteur inzage in de privé-archieven van de drie families, wat niet alleen heel wat ongekende informatie naar boven bracht maar ook tal van schitterende foto’s opleverde.

Websitehttp://www.grootenduffelaar.be/books.php?id=6

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief