Home / Een sfeer om haring te braden : arbeidsverhoudingen in de haven van Antwerpen, 1880-1972

Een sfeer om haring te braden : arbeidsverhoudingen in de haven van Antwerpen, 1880-1972

TitelEen sfeer om haring te braden : arbeidsverhoudingen in de haven van Antwerpen, 1880-1972
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2005
AuteursStephan VANFRAECHEM
Aantal pagina's553 p
UitgeverAcademia Press
StadGent
ISBN90-382-0641-0
Trefwoordenarbeidersgeschiedenis, Haven van Antwerpen, immaterieel erfgoed, scheepvaart
Samenvatting

Stephan Vanfraechem promoveerde aan de RU Gent met een doctoraat over de arbeidsverhoudingen in de haven van Antwerpen. Dat werk werd het boek: "Een sfeer om haring te braden".

Een flexibele arbeidsorganisatie vormt een van de speerpunten die havenbedrijven en havenbesturen naar voor schuiven om hun performantie aan te tonen. Hoge arbeidsproductiviteit, continue service en geschoold personeel moeten grote rederijen overtuigen om de eigen main-port aan te lopen. Een performante arbeidsorganisatie is bijgevolg een essentieel en vitaal onderdeel van het concurrentievemogen van een haven.
In Antwerpen vormt het paritair overleg tussen werkgevers en vakbonden sinds 1919 dé hoeksteen van die arbeidsorganisatie. Ze moet ook garant staan voor een constructieve sfeer en wederzijds respect. In 'Een sfeer om haring te braden. Arbeidsverhoudingen in de haven van Antwerpen: 1880-1972' reconstrueert Stephan Vanfraechem één eeuw sociaal overleg aan de Antwerpse haven. Het groene vilt van de onderhandelingstafel vormt het decor van het boek waarbij aandacht wordt besteed aan de breukmomenten, de motieven van de verschillende spelers en de opeenvolgende fasen van sociale vrede en onrust.
Vertrekkend van de eerste vakbonden in 1880 en eindigend met het invoeren van de wet-Major in 1972 overspant het boek zo bijna 100 jaar sociale geschiedenis van de Antwerpse haven.

Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief