Home / Goud van den Tip (Tipsor) - Een geschiedenis in vogelvlucht van de brouwerij aan de 'Tip' in Wommelgem bij Antwerpen (17de-20ste eeuw)

Goud van den Tip (Tipsor) - Een geschiedenis in vogelvlucht van de brouwerij aan de 'Tip' in Wommelgem bij Antwerpen (17de-20ste eeuw)

TitelGoud van den Tip (Tipsor) - Een geschiedenis in vogelvlucht van de brouwerij aan de 'Tip' in Wommelgem bij Antwerpen (17de-20ste eeuw)
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2001
AuteursPAUL DAELEMAN
Serie titelHet Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief
Volume6
UitgeverWesthoek Monumenten v.z.w.
Samenvatting

"Goud van den Tip" is de eerste brouwerijgeschiedenis in de reeks "Het Vlaams Brouwbedrijf in historisch perspectief" dat over de grenzen van zijn thuisbasis, West-Vlaanderen, springt. Het is het verhaal in vogelvlucht van de brouwerij aan de "Tip" in Wommelgem bij Antwerpen. Op dezelfde site wordt ten minste vanaf begin 17de eeuw gebrouwen voor de verkoop en mogelijk ook al eeuwen eerder voor eigen verbruik van de bewoners van het leengoed "Immerseel". Tussen begin 17de en begin 19de eeuw is het een komen en gaan van eigenaars. De brouwerij wordt opeenvolgend "De Gulde Cammer" en "Den Draaiboom" genoemd. Wanneer echter de familie Beirens omstreeks 1820 eigenaar wordt van "Den Draaiboom" zullen zij dat blijven tot in 1979. Ze kwamen oorspronkelijk uit het Turnhoutse en in hun trek naar Wommelgem over verschillende generaties waren zij al eerder aan het brouwen geslagen (Nijlen). In de bloeiperiode tijdens het interbellum loopt het aantal werknemers op tot een dertigtal. Na de tweede wereldoorlog gaat het bergafwaarts en in december 1970 wordt voor het laatst gebrouwen. Deze brouwerij van hoge gisting was bekend voor zijn TIPSOR en het abdijbier BORNEM.

Websitehttp://www.desnoek.be/pagina4_DE_SNOEK.htm
Verwante actoren
Paul Daeleman - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief