Het grote Belgische stationsboek

TitelHet grote Belgische stationsboek
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2012
AuteursWAGELANS S, Welter H
UitgeverDavidsfonds Uitgeverij
StadLeuven
Trefwoordenspoorwegen, stations
Samenvatting

Stations zijn weer sexy. Steden en gemeenten herontdekken het station en willen het weer optimaal in het stadsweefsel integreren. Net als vroeger, toen de trein vrijwel een monopolie had in het vervoer van personen en goederen. De Spoorwegen maken van hun grote stations trefpunten. Je kunt er de trein nemen, vrienden ontmoeten, een kopje koffie drinken en een hapje eten, boodschappen doen, verliefd worden …

Wist je dat Brugge al aan zijn derde station toe is? En dat het eerste van de drie nog altijd in Ronse te bewonderen valt? Oostende had een hele tijd twee stations, ‘Stad’ en ‘Kaai’, die op een zucht van elkaar lagen. We stoppen in Gent-Sint-Pieters met zijn middeleeuwse kenmerken en in het mooiste station ter wereld, Antwerpen-Centraal. In Luik bezoeken we de spoorse kathedraal van de Spaanse sterarchitect Santiago Calatrava en we sporen naar het station van Aalst dat in 1856 door koning Leopold II werd ingewijd en sinds 1978 beschermd is. In woord en beeld reizen we langs 33 Belgische stations. Een reis in het verleden, in het heden en naar de toekomst.

Herman Welter volgde voor Gazet van Antwerpen de spoorwegen en het stads- en streekvervoer in binnen- en buitenland. Nu is hij redacteur bij het Nederlandse vakblad Magazine Personenvervoer. Hij schreef al mee aan verschillende boeken over stations zoals Antwerpen op het spoor,  TGV & Chunnel, Sporen door Antwerpen en Gent op het spoor. Stan Wagemans was van 1986 tot 1998 werfleider bij de restauratie van het Centraal Station van Antwerpen. Hij werkte mee aan Antwerpen op het spoor en schreef eerder al Centraal Station, spoorwegkathedraal. In de loop der jaren verzamelde Wagemans een uniek archief van duizenden oude postkaarten van alle Belgische stations, waarvan hij de mooiste ter beschikking stelde voor de realisatie van dit boek.

Verwante actoren
Herman Welter - Expert
Stan Wagemans - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief